Izradu internetske stranice projekta “Biomass2Biogas” sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Provedene aktivnosti u prvom izvještajnom razdoblju

U prvom izvještajnom razdoblju izvedena su primijenjena istraživanja žetve te pripreme i skladištenja biomase energetskih kultura. Provedba aktivnosti je započela 11. i 18. siječnja 2021. godine, kada je održan sastanak istraživača zaduženih za provedbu ove aktivnosti. Na predmetnom sastanku se pripremao plan žetve, koja se provela u ožujku.

Tijekom siječnja i veljače se provela analiza provedbe procesa žetve, kao i daljnjeg skladištenja i početnih analiza požete biomase. 16. i 17. ožujka 2021. god. provedena je žetva miskantusa i divljeg prosa na pokušalištu Šašinovec, dok je 18. i 19. ožujka 2021. god. provedena žetva miskantusa na pokušalištu Centar za travnjaštvo AFZ na Sljemenu. Sida hermaphrodita je požeta na pokušalištu AFZ Maksimir i to 15. ožujka 2021. god. Arundo donax L. je uzorkovan na otoku Pagu, dana 10.-13. ožujka 2021. god., a aktivnost žetve ove sirovine je provedena zajedno s aktivnošću u okviru projekta „Dizajn naprednih biokompozita iz energetski održivih izvora (BIOKOMPOZITI)“.

Požeta biomasa dopremljena je i uskladištena u prostore AFZ. Biomasa je posušena te samljevena za daljnje analize. Dio uzorkovane biomase miskantusa dostavljen je partneru za daljnje pokuse određivanja bioplinskog i biometanskog potencijala.

Također, određene su početne fizikalno-kemijske analize (vlaga, pepeo, koks, hlapive tvari, fiksirani ugljik), a preostale analize bit će provedene u narednom vremenskom periodu. Također, započet je 50-to dnevni pokus određivanja bioplinskog i biometanskog potencijala s uzorkom energetske kulture.