Izradu internetske stranice projekta “Biomass2Biogas” sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Provedene aktivnosti u devetom izvještajnom razdoblju

U okviru devetog izvještajnog razdoblja proveden je pregled nasada miskantusa, utvrđivanje roka žetve, snimanje dronom, provedba žetve miskantusa dana 20.3.2023. god. te uzorkovanje i transport uzoraka. Provedena je i žetva miskantusa u kasnom zimskom periodu u svrhu provedbe šaržnog procesa anaerobne digestije u okviru Aktivnosti 2 te kontinuiranog procesa anaerobne digestije obuhvaćenog u Aktivnosti 3. Požeta biomasa miskantusa, uskladištena je i pripremljena za analizu fizikalnih i fizikalno-kemijskih svojstava te strukturalnog sastava.

Proveden je šaržni proces anaerobne digestije miskantusa procesom bioaugmentacije s ciljem povećanja produktivnosti proizvodnje bioplina dodatkom ciljano izoliranih mikroorganizama (bioagumentacija). Započete su analize bioplinskog i biometanskog potencijala te biorazgradivosti i sastava bioplina kukuruzne silaže i energetske kulture Miscanthus x giganteus.